Voeding
Wist jij, dat 80% van de huidklachten voedinggerelateerd zijn en dat veel gezondheidsklachten ontstaan of verergeren door tekorten in de voeding en te weinig beweging? Interessant hè? Want dat betekent dat je door je levensstijl aan te passen kunt werken aan je gezondheid en een gezonde huid.
Ik zal me even voorstellen; Ik ben Nicole van Halle- Eilander. Geboren in 1977. Sinds mijn 15e ben ik samen met Marc, inmiddels al jaren mijn man en samen hebben we twee kinderen Dion (2001) en Sam. (2009)
Sinds 1998 ben ik gediplomeerd schoonheidsspecialist, later aangevuld met dermatologie voor schoonheidsspecialisten en sinds 2017 aangevuld met de opleidingen orthomoleculair huidspecialist, voedingstherapie en orthomoleculaire suppletie.
Een ommezwaai? Nee, eigenlijk niet. Hoewel ik mooie resultaten behaalde met de behandelingen die ik geef en de producten die mijn klanten trouw gebruiken, kwam ik soms niet verder dan een bepaald resultaat, of dat resultaat liep weer terug. Erg vervelend voor de klant en voor mij en dat moest dus beter. Aan het product lag het niet, aan de frequentie en soort van de behandelingen lag het niet en aan de inzet van de klant lag het ook niet. Dus ben ik heel veel gaan lezen en me gaander weg gaan verdiepen in voeding en suppletie en daar opleidingen in gaan volgen omdat daar de oplossing van het terugkomende huidprobleem in lag.
Door de industriële revolutie zijn wij (vaak onbewust) bewerkter gaan eten. Pakjes en zakjes waren heel normaal en door tijdgebrek werd dat nog wel eens aangevuld met kant en klaar maaltijden. Gelukkig komt steeds meer het besef dat dit niet echt gezond is. Zeg eigenlijk maar gerust echt niet gezond. Kijk maar eens achterop een verpakking en je schrikt hoeveel suiker, zout, kleurstoffen en conserveringsmiddelen er aan je product is toegevoegd. (of een hele mooie naam dat op hetzelfde neerkomt) Onze voeding wordt bewerkt en daar is ons lichaam evolutionair gezien nog niet klaar voor. Niet gek dus dat je huid of lichaam gaat tegensputteren met allerlei ongemak.
In de praktijk hoor ik veel: “ Maar ik eet wel gezond hoor!” En wat waar is, is waar, veel mensen zijn zich steeds meer bewust van wat ze eten. alleen; weet je ook wat je eet? Neem nou bijvoorbeeld kip. Al beter dan rood vlees, maar die kip wordt gevoerd met bewerkte voeding. Bewerkt door ons, want was die kip ooit zelf bij die maiskolf gekomen? Of wordt dat door ons bedacht, bewerkt en neergestrooid? Zie je? Je doet je best en ongemerkt krijg je toch bewerkte voeding binnen.
Datzelfde geldt voor groenten en fruit. Eet jij nog vers van het land wat het seizoen je biedt? Of let je daar niet op en kies je in maart voor zongerijpte (haha) Nederlandse aardbeien? Het is geen verwijt hè, vaak zijn we ons er niet van bewust, hebben er niet bij nagedacht omdat het simpelweg in de supermarkt ligt en ik denk dat de jongere generatie het misschien niet eens weet.
Het vervelende is dat door al die bewerkingen of processen die voor een extra snelle groei moeten zorgen en uitputting van de landbouwgrond (door steeds meer vraag), er niet meer voldoende voedingsstoffen in onze producten aanwezig zijn, waardoor er tekorten ontstaan. Waar je jaren geleden nog een kiwi kon eten als vitamine bom, moet je er nu om aan dezelfde vitaminen te komen, misschien wel 6 eten. Nou, succes! Ik denk dat je dan weer andere problemen hebt. Als ze trouwens al lekker zijn, want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind de kiwi’s vaak zo hard dat je ze eerst weet ik hoe lang op de schaal moet laten liggen voordat ze eetbaar zijn. Ze zijn dus niet rijp geplukt en dus hebben ze niet de antioxidanten die ze zouden moeten hebben.
Vroeger moesten we op zoek naar eten, jagen voor een stukje vlees of vis, scharrelen in de zee voor zeevruchten en waren we veel meer in beweging. Tegenwoordig gaan we met de auto naar de supermarkt of bestellen online, eten meer vlees, want hé het is aardappels vlees en groenten en eten we nauwelijks vette wilde vis. Nee met vet bedoel ik niet de druipende kibbeling, maar haring, zalm, makreel, sardientjes etc. Eten we het wel, dan is het vaak fsc vis (gekweekte vis en dus gevoerd met bewerkt voer) in plaats van de vaak moeilijk verkrijgbare en relatief kostbare msc (wilde) vis. Daardoor kom je ook wat vetzuren betreft nog eens in disbalans.
En dit is van groot belang voor je gezondheid. Niet heel veel mensen weten dat en de huidige Westerse geneeskunde is veelal bezig met beter maken in plaats van gezond blijven. Gelukkig begint hier een kentering in te komen, want beter maken is dweilen met de kraan open wanneer je niet werkt aan je levensstijl. (ik doe hier overigens niks af aan medicatie en zorg die soms acuut nodig is)
Je kunt nog zo gezond eten, maar alles valt of staat wel met beweging. We lezen allemaal dat bewegen goed voor je is en jaja dat weten we wel, maar weet je eigenlijk ook waarom? Tijdens mijn opleiding werd dat door een medisch bioloog uitgelegd eerst in dummie taal en ik denk dat die uitleg goed tot de verbeelding spreekt. Stel je lichaam voor met op verschillende plekken daarin honkbalhandschoenen. Je eet wat en de eerste honkbalhandschoen vangt de voeding en haalt daar wat uit om te gebruiken om boodschapjes te verzenden om je lichaam goed te laten functioneren en stuurt de overgebleven voedingstof door naar de volgende honkbalhandschoen om daar hetzelfde te kunnen doen. Dit heet je stofwisseling. (een hele korte uitleg) Wanneer je niet voldoende beweegt zijn de honkbalhandschoenen niet in staat om open te gaan en de boodschapjes en de voedingsstoffen door te geven aan de volgende honkbalhandschoen en dus ontvangen de volgende handschoenen niets of nauwelijks iets. Tel daar de verkeerde voeding en een tekort aan voedingsstoffen en essentiële vetzuren disbalans bij op en je huid, lichaam en gezondheid gaan nu of op langere termijn klachten vertonen die je had kunnen voorkomen door goed te bewegen, goede voeding (en geen vulling) te nemen en aan te vullen met goede suppletie. (want die tekorten in voeding zijn er).
De voeding die je neemt zal indien het honkbalhandschoen systeem goed werkt, als eerst bij je vitale organen komen, wanneer er wat overblijft is je huid aan de beurt. We hebben net gelezen dat er tekorten zijn A in wat je zelf al kiest om te eten, maar B ook al neem je de ” goede” producten, dan zit daar niet meer in wat er jaren geleden in zat. Niet gek dus dat je huid (je grootste orgaan) moeite heeft met er mooi uit te zien en te verbeteren met crèmes en behandelingen. Heel simpel; wanneer je niet voor je binnenkant zorgt op de juiste manier, gaat het aan de buitenkant niet gebeuren. Ook niet met die pot crème van 100 euro. Dat is de reden dat ik nu vanuit de binnenkant naar buiten werk in plaats van alleen aan de buitenkant.
Wil je daar ook mee aan de slag en werken aan je gezondheid en /of een verbeterde huid? Kijk dan eens rond op deze website wat jou aanspreekt. Heb je hulp nodig? Neem contact op middels mail en we gaan samen bekijken hoe we jouw huid weer kunnen laten stralen of jouw gezondheid een boost kunnen geven met een persoonlijk plan van aanpak.
Mijn tip? Begin bij inplannen van een gratis huidconsult als eerste stap om te werken aan je gezondheid en een stralende huid.
Succes!
Gezonde groet,
Nicole van Halle- Eilander
Orthomoleculair huidspecialist